Hoe werkt de bonus-malus ladder? Een gids voor premiekortingen

02 Jun 2023

Hoe werkt de bonus-malus ladder? Een gids voor premiekortingen

De bonus-malus ladder is een methode voor het bepalen van de prijs van een verzekeringspolis. Het is een belangrijk onderdeel van de verzekeringsmarkt en heeft de kracht om de kosten van een verzekeringspolis te verlagen. In deze gids leer je wat de bonus-malus ladder is, hoe het werkt en hoe je kunt profiteren van premiekortingen op basis van je rijgedrag. 

Wat is de bonus-malus ladder?

De bonus-malus ladder is een systeem dat verzekeraars gebruiken om de premie van een verzekeringspolis te bepalen. Het systeem maakt gebruik van een schaal met punten die worden gebaseerd op de prestaties van de verzekerde. Hoe hoger het aantal punten, hoe hoger de premie. 

De schaal is opgebouwd uit verschillende ‘rungs’, zoals de bonus-malus ladder ook wel genoemd wordt. Elke ‘rung’ geeft een bepaalde premiekorting. Hoe hoger de verzekerde op de schaal staat, hoe groter de premiekorting. 

Hoe werkt de bonus-malus ladder?

De bonus-malus ladder is gebaseerd op de prestaties van de verzekerde. Het systeem neemt verschillende factoren in overweging, waaronder de leeftijd van de bestuurder, de rijervaring en het aantal schadegevallen waarin de verzekerde betrokken is geweest. Afhankelijk van de aard van de schade kunnen de punten variëren. 

Als de verzekerde geen schadegevallen heeft gehad, staat hij/zij bovenaan de bonus-malus ladder. Elke schadeclaim die wordt geaccepteerd, verlaagt de positie van de verzekerde op de schaal. Als de verzekerde lagere punten heeft, betekent dit dat hij/zij een hoger premiepercentage betaalt. 

Hoe kun je profiteren van premiekortingen?

Als je een verzekeringspolis hebt, kun je profiteren van de bonus-malus ladder door een veilige rijstijl aan te nemen. Door een gezonde levensstijl aan te houden en verstandig met het voertuig om te gaan, kun je punten op de schaal verdienen en geld besparen op je verzekeringspremie. Als je meer punten op de schaal hebt, heb je recht op een hogere premiekorting. 

De belangrijkste manier om punten te verdienen op de bonus-malus ladder is door een schadevrije rijstijl aan te nemen. Dit betekent dat je geen schades hoeft op te lopen door je gedrag en dat je verstandig moet zijn met je verkeersgedrag. 

Een andere manier om punten te verdienen op de bonus-malus ladder is door een veilige auto te rijden. Als je een auto rijdt die minder waarschijnlijk schade zal oplopen, zoals een auto met een hogere veiligheidsklasse, dan verdien je meer punten op de schaal. 

Conclusie

De bonus-malus ladder is een belangrijke tool voor verzekeraars om de premie van een verzekeringspolis te bepalen. Door verstandig met je verkeersgedrag om te gaan en een schadevrije rijstijl aan te nemen, kun je punten verdienen op de schaal en premiekortingen ontvangen. Als je wilt profiteren van de bonus-malus ladder, is het belangrijk dat je je gedrag aanpast om schade te voorkomen en zo geld te besparen op je verzekeringspremie.